При купівлі або продажу автомобіля оформлення відповідного договору дуже важливе, так як допомагає захистити обидві сторони від шахрайства. Це обов'язкова процедура, але провести її можна як самостійно, так і за допомогою нотаріуса. Регулює порядок оформлення договору купівлі продажу авто Цивільний кодекс України.

Коли автомобіль переходить у власність покупця?

Згідно з чинним законодавством України автомобіль не переходить у власність покупця відразу ж після оформлення договору купівлі продажу автомобіля. Це відбувається після державної реєстрації в сервісних центрах МВС України.

Документи, необхідні для підпису договору купівлі продажу транспортного засобу

Процедура з оформлення документа проходить швидко. Для заповнення бланка договору купівлі продажу автомобіля вам знадобиться паспорт продавця, покупця, транспортного засобу. Якщо продавець не є власником авто, необхідно також мати довіреність на продаж, завірену нотаріусом. Те ж саме стосується тих, хто купує транспортний засіб не для себе (довіреність на вчинення покупки). Крім того, потрібно приготувати три бланка договору купівлі продажу авто (один для продавця, два для покупця).

Алгоритм оформлення договору купівлі продажу транспортного засобу 2020

  1. Потрібно підготувати документи (ксерокопії паспортів і бланків договорів купівлі продажу авто);
  2. Запишіть дату складання договору і назву населеного пункту в спеціально зазначених для цього місцях (в лівому і правому верхніх кутах);
  3. Зафіксуйте паспортні дані обох сторін;
  4. Зафіксуйте всі дані про автомобілі, в тому числі тип транспортного засобу, номер і серія техпаспорта, дату видачі техпаспорта і тип організації, котра оформила його, дані про державну реєстрацію та оціночну вартість;
  5. Запишіть дату передачі транспортного засобу новому власнику. Якщо це відбувається не під час оформлення договору купівлі продажу транспортного засобу між фізичними особами, потрібно позначити точне місце і час цієї події;
  6. Спочатку ставиться підпис продавця;
  7. Потім підписується покупець.

Документ буде вважатися справжнім в будь-якому вигляді. Договір купівлі продажу автомобіля існує в онлайн форматі для друку, але його можна написати і від руки.

На що потрібно звертати увагу при оформленні договору купівлі продажу автомобіля?

Існує кілька нюансів, про які не слід забувати. Вписуйте інформацію спочатку в рядки і розтягуйте її до кінця, щоб шахраї не могли дописати туди щось інше. У порожніх рядках необхідно ставити прочерк. Дані повинні бути чіткими, розбірливими, лаконічними. До стандартного набору документів найкраще додати акт прийому автомобіля і передачі грошей. Уважно перевіряйте документ на наявність помилок.

Слід пам'ятати: новий власник автомобіля повинен переоформити його на себе і створити страховий поліс протягом 10 днів.