Договір про спільну діяльність укладається з метою здійснення всіма сторонами спільних дій несуперечливих закону. При цьому досягнення певної мети відбувається без створення та реєстрації юридичної особи. Він може стати корисним для бізнесу, якщо власники не бажають витрачати свій час на біганину з паперами. Даний договір регулюється Цивільним кодексом України, тому його пункти повністю враховують інтереси кожної зі сторін.

Згідно з ним, українське законодавство не встановлює кількість сторін, які планують брати участь у спільній діяльності. Також не існує обмежень по статусу учасників договору. Він доступний як резидентам, так і нерезидентам, фізичним і юридичним особам.

Оформлення цього документа так само важливо, як і підпис договору про купівлю продаж або оренду, оскільки саме він гарантує ваші права, свободи та обов'язки. Також типовий договір про спільну діяльність може стати ключовою підставою в суді, в разі, якщо одна зі сторін (або декілька) порушують умови угоди.

Форма та зразок договору про спільну діяльність

Договір про спільну діяльність завжди укладається письмово, інакше він буде визнаний недійсним. При цьому нотаріальне завірення не обов'язкове і проводиться тільки за бажанням однієї або декількох сторін.

Договір про спільну діяльність між приватними підприємцями ділиться на два типи: з об'єднанням внесків і без. Перший тип використовується для виготовлення продукції. Другий більш підходить для оствітнього або маркетингового середовища.

Зразок договору про спільну діяльність включає в себе мету спільної діяльності, план ведення спільних справ, розмір, порядок і терміни здійснення внесків учасників (цим вважаються гроші, власність, професійні знання і так далі). Також в ньому обмовляється:

  • правовий статус власності;
  • порядок покриття витрат сторонами;
  • участь сторін у результатах спільних дій;
  • термін дії (в Кодексі немає обмеження по цьому пункту щодо даного документа);
  • додаткові умови.

Як я можу оформити договір про спільну діяльність України?

Для укладення даного договору кожній стороні потрібно зібрати певний пакет документів, що підтверджують їх особистості або законність діяльності. До них відносяться:

  • реєстраційну заяву платника ПДВ;
  • заяву за зразком № 1-ОПП;
  • відскановану копію договору;
  • інформаційна карта договору;
  • якщо мова йде про використання нерухомості або земельної ділянки необхідно мати з собою документ, що дозволяє вам це робити;
  • якщо ваша діяльність має на увазі використання корисних копалин, потрібні документи, що дозволяють це робити.

Всі ці дані акуратно вводяться в зразок договору про спільну діяльність України і підтверджуються підписами. Пам'ятайте: потрібно заповнювати всі пункти від початку графи і до кінця, а в порожніх рядках залишати прочерки, щоб шахраї, якщо їм в руки потрапить документ, не могли вписати туди нічого зайвого.